Historie pečících nádob

17.07.2015 15:46

Úplně první zmínky o pečení se nachází již ve starověku, kdy lidé namáčeli obiloviny ve vodě, potom je vymísili a pekli na horkém plochém kameni, což byl náš první předchůdce pečících nádob, jak jej známe dnes. Později s rozvojem hrnčířství se pečení posunulo dost dopředu, ze začátku se pečící nádoby obalovali jen přírodní gumou, potom s vynalezením keramické glazúry se začalo s pečením víc a začali se používat i kameninové a sklenené pekáčky.

Asi nejstarší pečící nádobou dnešní doby byla remoska, která peče, zapéká, dusí, smaží a griluje současně. Můžete v ní připravovat toasty, ohřívat, rozmrazovat i rozpékat, v jedné nádobě lze připravit oběd i večeři, aniž by jste k tomu potřebovali sporák nebo vařič. U nás v ČR byla první remosla v polovině padesátých let, kdy se stala velmi oblíbenou pro všechny hospodyňky. Na počátku 90 let se ale její výroba zastavila, protože na trh přišli jiné novější typy různých pečících nádob ale dnes už se opět remosky vyrábí a nově jsou z teflonu a mají vylepšený tvar.

Dnešní pečící nádoby mohou být z různých materiálů a to například skleněné, keramické, kameninové, silikonové, nerezové nebo smaltované. Také mohou mít různé tvary jako oválné, kulaté, hranaté, čtveraté a mnoho dalších. Také si můžete vybrat různé velikosti. Kameninové pečící nádoby ale zůstali stále moderní, protože mají výbornou vlastnost, že kamenina vede teplo, a proto se nemusíte obávat rychlého vychladnutí jídla před servírováním na stůl. I když se později začali používat více kovové nádoby, tak stále kameninové pekáče jsou oblíbené pro svoji kvalitu a nízkým nákladům.

Později se rozšířila výroba kovových plechů a pekáčů, ale pro lepší vlastnosti se lidé stále vracejí ke kamenině. V dnešní době už je také hodně oblíbený silikon a to především pro přípravu různých sladkostí a pudinků. Lidi ale hlavně ke koupi láká její barevnost a skladnost, také pro její vlastnosti jako že vydrží teplotu od -40 do +230° C, což je ideální pro využití ve všech druzích trub včetně mikrovlnné, pro skladování potravin v ledničce nebo mrazničce. Také její údržba je velmi jednoduchá,  stačí je lehce umýt, klidně i v myčce, a pak jen pořádně osušit.

Dnes mnoho hospodyněk používá různé tlakové hrnce, pekáče, pánve, plechy, formy, zapékací mísy, termonádoby ale in je také domácí pekárna. Všechny tyto pekárny mají stejné nebo podobné funkce, používají se na míchání a kynutí těsta, které poté můžete péct v troubě jako třeba rohlíky, housky, bulky plněné i neplněné, nasladko i naslano, knedlíky přílohové nebo plněné, záviny sladké i slané, mazance, buchty, koláče, koláčky, koblihy, pizzy a mnoho dalších, nebo zvolíte program, kterým vám pekárna těsto zamíchá, nechá nakynout a i upeče. Můžete si v pekárně upécz třeba různé chleby (tmavé, světlé, toustové), záviny, buchty, bábovky, mazance, makovce a další.


Vaše Markule